Bes Nieuws

 

Blauwe Bessen Platform focust op promotie en onderzoek

Blauwebessentelers bundelen krachten in nieuw platform

Blauwebessentelers hebben de handen ineengeslagen in een nieuwe coöperatie; op vrijdag 13 januari werd het ‘Blauwe Bessen Platform’ opgericht. De coöperatie, die een samensmelting vormt van het ‘Dutch Blueberry Collective’ en de ‘Vakgroep Blauwe Bes’, vertegenwoordigt meer dan tachtig procent van het areaal blauwe bessen in ons land. Telers zetten hiermee de schouders onder een gezamenlijke promotie van de blauwe bes en willen ook onderzoek en teelttechnische zaken samen oppakken. Lees meer

 

 

Blauwe bes wint opnieuw aan populariteit

Zelf blauwe bessen plukken; een lekkere én gezonde beleving!

De blauwe bes doet het goed! De consumptie van het gezondheidsbesje neemt toe, net als het areaal blauwe bessenteelt in Nederland. Ook Nederlandse supermarkten zagen de omzet in blauwe bessen met 50% stijgen in de eerste helft van 2016. Wereldwijd gezien is de blauwe bes na de aardbei het meeste geproduceerde zachtfruit ter wereld en de vraag groeit nog steeds. Lees meer

 

Volg Simply the Bes ook op social media!

Sinds kort is Simply the Bes ook actief op social media. Wilt u alles weten over blauwe bessen? Hoe gezond ze zijn, hoe ze worden geteeld, wat u er allemaal mee kunt, en nog veel meer? 

Volg ons dan ook op Facebook, Twitter en Pinterest! (Klik op de links om naar de betreffende pagina's te gaan.)

 

Pluk de bes

Gisteren is de pluk van blauwe bessen bij het bedrijf Hayberries in Broekhuizen hervat. De oogst lag enkele dagen stil vanwege de regenbuien: natte vruchtjes in de doosjes kunnen makkelijk gaan schimmelen. Voor de 150 Poolse medewerksters die tot nietsdoen waren veroordeeld, werden uitstapjes gehouden. De handmatige pluk die deze weken in volle gang is, heeft vrouwenhanden nodig, zegt woordvoerster Ceciel Aerts. Die zijn geschikter voor dit fijne werk dan mannenhanden, omdat de bessen ongehavend in de bakjes dienen te belanden. Volgens haar willen consumenten dikke bessen, ,,maar die hoeven niet altijd het lekkerst te zijn.” In het slechtste geval, bij veel nattigheid zoals afgelopen juli, kunnen de vruchten zich volzuigen met water, hetgeen de smaak niet ten goede komt. ,,Dan krijg je plofbessen.”

Bron: Dagblad de Limburger, editie 5-8-2016

 

Arme grond, rijke oogst

NOORD-LIMBURG - Het is een topper onder de superfoods: de blauwe bes. Laat die nou nog van dichtbij komen ook: uit Noord-Limburg. Toeristen plukken er de vruchten van. Lees meer

 

Blauwe bes: slimme sportsnack

Vitamine C, foliumzuur, antioxidanten, vezels: voor zo’n klein vruchtje zit de blauwe bes boordevol gezonde voedingsstoffen. Onderzoekers van een Nieuw-Zeelandse universiteit toonden bovendien aan dat atleten sneller van sportieve inspanningen herstellen als ze blauwe bessen eten. Een slimme sportsnack dus, die blauwe bes. Lees meer

 

Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag een handje blauwe bessen eet

25 mei 2016 - Dat broccoli, tomaat, citrusvruchten en vette vis gezond zijn, weten we allemaal. Maar in dit rijtje hoort nu ook de blauwe bes. Deze reuze bosbessen zijn blauwe bessen, familie van de bosbes. Het plantmateriaal is van oorsprong afkomstig uit Amerika. Daar heeft men de in het wild voorkomende bosvariëteiten tot deze grote heerlijke bessen ontwikkeld. Vergeleken met de wilde bosbes is de blauwe bes voller, zoeter en sappiger. Blauwe bessen zijn een bron van anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. In dit artikel lees hoe blauwe bessen gezond zijn en ontdek je de gezondheidsvoordelen, zoals een verminderde kans op kanker, een verbeterde hersenfunctie en een cholesterolverlagende werking.

Waarom blauwe bessen gezond zijn? Lees meer

 

Invriezen van blauwe bessen verbetert antioxidanten

14-8-2016 Blauwe bessen bevatten krachtige antioxidanten, of ze nu vers of uit de diepvries worden gegeten, volgens de aan South Dakota State University afgestudeerde Marin Plumb. Ze legt uit: "Anthocyanen, een groep antioxidantverbindingen, zijn verantwoordelijk voor de kleur in blauwe bessen. Aangezien de kleur vooral in de schil zit, verbetert het invriezen van blauwe bessen eigenlijk de aanwezigheid van antioxidanten." 

Blauwe bessen staan samen met aardbeien en granaatappelen bovenaan wat betreft antioxidantcapaciteit. Ze zijn goed voor het zenuwstelsel en de hersenen, het cardiovasculaire systeem, de ogen en de urinewegen. Sommigen beweren dat de blauwe bes 's werelds gezondste vrucht is. Lees meer

 

Verband tussen blauwe bessen eten en gezondheidsbevorderende effecten

18 juni 2014 - De Universiteit Maastricht heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat er een ‘causaal verband is tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende effecten’.

Het blijkt dat blauwe bessen bijdragen aan een lagere kans op kanker en hart- en vaatziekten, omdat de antioxidanten in dit zachtfruit bescherming bieden tegen DNA-schade. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat de consumptie van blauwe bessen helpt om obesitas en diabetes te voorkomen. Verder blijven de bio-actieve stoffen van blauwe bessen tijdens opslag en verwerking, bijvoorbeeld bij de productie van sappen, stabiel. Lees meer

 

Blauwe bessen geassocieerd met kleiner risico op Metabool Syndroom
Onderzoek toonde aan dat blauwe bessen het potentieel hebben om een groot aantal risicofactoren voor het metabool syndroom en hart-en vaatziekten te verminderen. Fytochemicaliën, een soort van nature voorkomende anti-oxidanten, worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen van de bessen zoals beschreven door diabeticlive.com. Lees meer>

 

Blauwe bessen goed bij osteoporose
Blauwe bessen hebben een positieve invloed op de botdichtheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.De bes kan dus voor osteoporose-patiënten een goede aanvulling op het eetpatroon zijn. Het onderzoek werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie voor agricultuur. Lees meer>

 

Blauwe bessen werken bloeddrukverlagend
Onderzoekers en wetenschappers van de Universiteit van East Anglia (VK) geven aan dat blauwe bessen bloeddrukverlagend werken. Het eten van een portie blauwe bessen per dag verlaagd de kans op hoge bloeddruk met 10%. Lees meer>

 

Symposium gezondheidseffecten zachtfruit
Fruit is gezond. Natuurlijk! Dus zachtfruit is ook gezond. Ook waar! Maar hoe gezond dan? En waarom? Op 17 juni komt u het te weten tijdens het zachtfruitsymposium ‘Waar voor je gezondheid’. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Maastricht komen dan met nieuwe aantoonbare bewijzen voor de positieve effecten die aardbeien en blauwe bessen hebben op onze gezondheid. En dus met de best onderbouwde motivatie om aardbeien en blauwe bessen te consumeren! Lees meer>

 

Exotisch blijkt vaak gezonder
Onze favoriete fruit- en groentensoorten blijken niet perse het gezondst. Onderzoekers zeggen dat consumenten minder wortelen en sinaasappels moeten eten en meer exotische dingen als zoete aardappelen en papaja. De studie van de onderzoekers concentreerde zich op de fytonutriënten, dit zijn bestanddelen van planten die de gezondheid van ogen, beenderen, hart, brein en immuunsysteem stimuleren en zo het risico op hartziekten, kanker en diabetes beperken. Lees meer>

 

Blauwe bessen kunnen spierbeschadiging voorkomen
Na onderzoek in Nieuw-Zeeland en publicatie in Molecular Nutrition & Food Research is duidelijk geworden dat het antioxidantrijke extract van blauwe bessen spiercellen die blootgesteld zijn geweest aan oxidatieve stress en daardoor beschadigd zijn geraakt sneller kunnen herstellen. Lees meer>

 

Finse studie: bessen helpen bij voorkomen vette lever.
Volgens een Finse studie zouden bessen helpen bij het voorkomen van een gevaarlijke leveraandoening, ook wel bekend als vette lever. Bij deze aandoening verzamelt vet zich in de lever. Lees meer >

 

Blauwe bessensap is een goede keuze.
Een lekker glas fruitsap of een smoothie: iedereen geniet er van. Maar ze zijn niet allemaal gezond. In het beste geval leveren ze een ton aan vitaminen, in het slechtste geval zijn ze niet veel beter dan vloeibaar suiker. Maar hoe kan je ze uit elkaar houden? Lees meer >

 

Gezondheidsbevorderende effecten van blauwe bessen onderzocht
Blauwe bessen hebben een positieve invloed op de weerstand tegen celbeschadigingen die in verband staan met het risico op hart- en vaatziekten en kanker, Dat is gebleken uit een onderzoek van Universiteit Maastricht. Lees meer >

 

Bosbessen helpen bij afvallen.
Bosbessen helpen om lichaamsvet te reduceren, zo toont recent onderzoek aan. Al eerder werd bekend dat bosbessen een goede bron van vitamines en antioxidanten zijn. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat als ratten dagelijks een maaltijd verrijkt met bosbessen aten, ze buikvet verloren. Lees meer >

 

Kansen voor blauwe bessen in Europa
25 feb 2009 - De blauwe bes wordt geroemd om haar gezonde eigenschappen. De productie wereldwijd is laatste jaren sterk toegenomen. De markt in Europa moet worden ontwikkeld. Lees meer >

 

Blauwe bessen als dieet product
Dieet Nieuws Onderzoekers uit Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten hebben ontdekt dat het eten van blauwe bessen, of het innemen van blauwe bessen extract, helpt bij afvallen. Lees meer >

 

Blauwe bessen bevatten superstof voor vrouwen
Het Laatste Nieuws, de grootste krant van België, meldde het al eerder dit jaar: ‘…drie tot vier keer bessen smullen per week geeft je voldoende antioxidanten om kanker weg te houden.’  Lees meer >

 

Blauwe bes: gezond, veelzijdig, maar vooral heel erg lekker!  
Wie wel eens blauwe bessen heeft gegeten, weet precies hoe goed lekker en gezond samen kunnen gaan. Een blauwe bes is een ontzettend smakelijk, zoet besje dat bol staat van de vitamines. Lees meer >