Gezondheidsvoordelen blauwe bessen

Gezondheidsvoordelen blauwe bessen

Mijn gezondheidsgids publiceerde recent zes gezondheidsvoordelen van de blauwe bes. Klik verder om alle gezondheidsvoordelen te lezen!

1.Blauwe bessen kunnen het geheugen verbeteren 

Van oxidatieve stress is bekend dat het de veroudering van onze hersenen kan versnellen. Dit heeft veelal negatieve consequenties op de breinfunctie.

Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in blauwe bessen de hersengebieden die essentieel zijn voor de intelligentie kunnen verbeteren. Ze zorgen mogelijk voor een betere communicatie tussen de neuronen.

Ook een andere studie toonde aan dat blauwe bessen voordelig zijn voor onze hersenen. Hierbij werden 9 senioren met cognitieve beperkingen gevraagd om dagelijks blauwe bessensap te drinken. Wat bleek? Na 12 weken was hun breinfunctie aanzienlijk verbeterd.

Ten slotte liet een onderzoek bij 16.010 ouderen zien dat het eten van blauwe bessen na 2,5 jaar leidde tot minder cognitieve achteruitgang.

2. Blauwe bessen verminderen DNA-schade
DNA-schade is een proces dat dagelijks duizenden keren per dag plaatsvindt. Het is de reden dat we ouder worden en vormt een belangrijke oorzaak van aandoeningen als kanker.

Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen sommige vrije radicalen die DNA beschadigen kunnen neutraliseren. De reden hiervoor is het grote aantal antioxidanten die in de fruitsoort zitten. Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen van alle regelmatig geconsumeerde fruitsoorten de meeste antioxidanten bevatten.

Daarnaast liet ook een andere studie het beschermende potentieel van het fruit zien. Hierbij moesten 168 deelnemers 4 weken lang 1 liter blauwe bessensap drinken. Uiteindelijk bleek hun DNA-schade als gevolg van vrije radicalen met 20 procent te zijn afgenomen.

3. Blauwe bessen kunnen helpen bij diabetes
Uit onderzoek is gebleken dat de anthocyanen die in blauwe bessen zitten positieve effecten kunnen hebben op insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme. Een voorbeeld betreft een studie bij 32 mensen met obesitas waarbij consumptie van een blauwe bessensmoothie hun insulinegevoeligheid aanzienlijk verbeterde. Ook nam hun risico op het metabolisch syndroom en diabetes type 2 af.

4. Blauwe bessen kunnen hartziekten voorkomen
In 2010 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van blauwe bessen op de bloeddruk. Ze vroegen mensen met obesitas om 8 weken 50 gram blauwe bessen per dag te consumeren. Wat bleek? Hun bloeddruk was met 4-6 procent verlaagd en daarmee ook hun risico op een hartaandoening.

Daarnaast liet een andere studie bij 93.600 verpleegsters zien dat het eten van blauwe bessen was verbonden aan 32 procent minder risico op een hartaanval.

5. Blauwe bessen zijn goed voor je huid
Collageen is een eiwit dat de huid elasticiteit en stevigheid geeft. Een goede werking is belangrijk voor een mooie huidtextuur, gladde rimpels en bescherming tegen luchtvervuiling. Onderzoek heeft aangetoond dat blauwe bessen –en met name vitamine C – de functie van collageen kan verbeteren. Een kopje blauwe bessen is al genoeg om te voorzien in 24 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

6. Blauwe bessen helpen tegen ontstekingen
Ontstekingen zijn normale reacties van het immuunsysteem die het lichaam beschermen tegen ziekten en blessures. In chronische vorm kunnen ze echter verschillende aandoeningen veroorzaken. Voorbeelden zijn kanker, auto-immune ziekten, hartafwijkingen en depressies.

Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen een ontstekingsremmend effect in het lichaam hebben. Zo liet een laboratoriumstudie in 2014 zien dat de polyfenolen in het fruit de activiteit van verschillende ontstekingsmarkers remde.

Ook een andere studie bij ratten liet zien dat toediening van blauwe bessenextract leidde tot minder zwellingen.

Bron

< Terug naar nieuws