6-uurs test

Lisa slaagt voor 6-uurs test!
Juni 2019
De laatste eis waar Lisa nog aan moest voldoen om te mogen starten op het kanaal was de 6-uurs test. Het was spannend en zwaar, maar gelukkig heeft ze het gehaald!

Vrijdag 17 mei sloot Lisa de laatste zware training van dit trainingsblok af. "Ik dacht een rustige herstelweek tegemoet te gaan, maar daar dacht mijn trainer anders over. Hij kwam met het bericht dat mijn 6-uurs test* op zondag 17 mei ging plaatsvinden! Alle alarmbellen in mijn hoofd gingen af, ik was me hier wel op aan het voorbereiden, maar wist niet dat het zó snel zou plaatsvinden. Ik had de afgelopen periode veel getraind en voldoende meters gemaakt, dus ik had er alle vertrouwen in dat ik 6 uur aan één stuk kon zwemmen. Waar ik me zorgen om maakte was de watertemperatuur, want mijn langste trainingssessie buiten was slechts 1 uur..." Het water mocht ik zelf bepalen en ik koos de voor mij bekende trainingslocatie 'de Galderse meren' in Breda. Dit is een vrij groot en diep meer, waardoor je niet heel vaak hetzelfde stukje moet zwemmen. Daarnaast is het beschut door bomen waardoor het water zo goed als vlak is. Dit kost minder energie en is dus minder belastend voor je lichaam.

Lisa eet en drinkt voor, tijdens en na wedstrijden gelletjes, sportdrank, mueslirepen en bananen. Tijdens de 6-uurs test wilde ze uitproberen wat het drinken van warme sportdrank doet met je lichaam als dat zo koud is. Eenmaal in Breda begon de laatste voorbereiding: het insmeren van het lichaam met vaseline. "Dit helpt tegen schuurplekken en hopelijk ook tegen de kou!"

Met support vanuit de kant, de kano en in het water (voor de veiligheid i.v.m. mogelijke onderkoeling), ging Lisa van start. Na 1,5 uur had ze het zo koud dat het mentaal een zware opgave werd. "Ik wist niet of ik het nog 4,5 uur vol ging houden in deze omstandigheden..." Gelukkig brak het zonnetje toen langzaam door. "Samen met alle support scheelde dit al een hoop!" Na 4 uur werd het opnieuw enorm zwaar voor Lisa, zowel fysiek als metaal. "Mijn lichaam werd moe van alle inspanning en het warm houden van mezelf. Daarnaast waren al mijn spieren aan het verkrampen. Maar met nog 1,5 uur in zicht wist ik dat ik het ging vol houden, even doorbijten nog!" 6 uur en 25 km zwemmen later zette Lisa ein-de-lijk voet aan wal. "Ik heb het gewoon gehaald!"

Lisa heeft nu aan alle eisen voldaan om te mogen starten en kan zich nu gaan focussen op de rest van de trainingen en voorbereidingen. Onder andere zwemmen in zeewater en zwemmen in het donker staan nog op de agenda.

*De 6-uurs test is een vereiste om te mogen starten op het kanaal en houdt in dat er 6 uur lang gezwommen moet worden in water van maximaal 16 graden, zonder gebruik te maken van zwemkleding die warmte vasthoudt.


< Terug naar overzicht