Blauwe bessen kruimelvlaai
Bereiding
Meng alle ingrediënten behalve het zout met elkaar. Laat de machine een 5 tal minuten kneden en voeg dan pas het zout toe. Laat de machine nog een 10 tal minuten kneden en laat dan het deeg ca 45 minuten rijzen.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die ruim over de vorm past. Druk de zijkanten voorzichtig aan en rol dan over de vorm om het overtollige deeg af te snijden. Prik in de bodem met een vork gaatjes.
Doe de bessen in een steelpan en breng aan de kook. Meng een scheut water met de mayzena en poedersuiker en schenk dit bij de bessen zodat het geheel een beetje dikker word. Schenk de bessen in de vlaaivorm en leg nu de kruimels erop.
Afbakken in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 25 minuten.
Bodem:
130 gram echte boter
130 gram suiker
250 gram bloem
Kruimels:
Scheutje water
1 el poedersuiker
1 el mayzena
250 gram blauwe bessen
Vulling:
Vlaaivorm met losse bodem (Ik heb deze keer een vorm van 19 cm doorsnede gebruikt .)
50 gram melk (eventueel extra melk indien het deeg te droog is)
2 Kleine eieren
40 gram echte boter
2 gram zout
30 gram suiker
4 gram droge gist
250 gram bloem